جهت صافی و درخشان شدن موها، بسیاری از افراد کراتین مو را انتخاب میکنند. کراتین یکی از روشهای رایج صافی مو است. موها توسط کراتین صاف و منظم میشوند و به راحتی شانه شده و ظاهری جذاب به فرد میبخشند. بانوان بعد از کراتین دیگر لازم نیست مدت زمان زیادی جهت صاف کردن موها اختصاص دهند و هر زمان که بخواهند جایی بروند موهای آنها آماده است.
کراتین در عین زیبایی که به مو میبخشد باعث ریزش غیر معمول آن نیز میشود و افراد متوجه ریزش بیش از حد موهای خود بعد از کراتین میشوند. در این مقاله به بررسی عوارض و راه های درمان ریزش مو بعد از کراتین که مشکل بسیاری از افراد است میپردازیم.
کراتین مو چیست؟
یکی از مواد مورد نیاز جهت داشتن موهای صاف و جذاب پروتئین است و کراتین در خانواده پروتئین بوده و از اساسی ترین مواد لازم جهت صاف کردن موها میباشد. کراتین به طور طبیعی در بدن ساخته میشود و برخی از شامپوها و محصولات بهداشتی ارایشی نیز ادعا میکنند که دارای کراتین هستند. بسیاری از افراد که دارای موهای زبر و وز هستند و متوجه میشوند که موهایشان آسیب دیده است به سراغ کراتین مو میروند تا در کمترین زمان و به طور موثر موها صاف و سلامت شود. از این رو به سالنهای زیبایی مراجعه میکنند و آرایشگران کراتین مو را بر روی مشتریهای خود که به طور فزاینده ای رو به افزایش هستند اعمال میکنند.
برای انجام کراتین مو، مخلوطی از مواد شیمیایی بسیار قوی بر روی مو قرار میگیرند. کوتیکول مو کاملا پوشیده میشود و در ادامه رطوبت نه به خارج و نه به داخل وارد میشود و موها تا شش ماه صاف خواهند ماند. این روش اگر چه بسیار موثر است و جلوه خاص و مرتبی به موها میبخشد اما موها را ضعیف کرده و منجر به ریزش آنها میشود.
کراتین با محصولات دیگری مخلوطی میشود و این محصولات دارای مواد شیمیایی هستند. یکی از آنها فرمالدئید است و این ماده به شدت سرطان زا و آسیب زا است و به ایجاد و رشد غدد سرطانی کمک میکند. فرمالدئید عوارض بسیار زیادی برای فرد متقاضی و ارایشگر ایجاد میکند و سلامت فرد را به خطر میاندازد.
فرمالدئید و دیگر مواد ترکیب شده در کراتین ممکن است منجر به عوارض زیر شود:
سوزش چشم و گلو دردهای خفیف و سرفههای خشک و سینه درد و حالت تهوع و استفراغ و کهیر و ریزش مو که از اصلی ترین عوارض آن است.
هنگامی که کراتین را انجام میدهید، گمان میکنید که موهایتان تقویت و احیا شدهاند و ساقه و ریشه مو ترمیم شده است و رضایت را احساس خواهید کرد. بعد از اولین حمام و شانه کردن مو، مقدار زیادی تار مو بر روی شانه مشاهده میکنید و متوجه کم حجم تر شدن موهایتان میشوید. هر مقدار که از فرمالدئید بیشتری استفاده شده باشد مقدار ریزش بیشتر است و مقدار فرمالدئید بستگی به مقدار وز و موخوره و فری قبل از کراتین دارد. با آگاهی از علت ریزش مو بعد از کراتین، می توانید فرایند درمان را جلو بیندازید.
فرمالدئید با قدرتی که دارد قسمتی از مو را از بین میبرد و باعث جدا شدن مو از ریشه خودش میشود. در هفته اول کراتین میتواند زیبایی بی نظیری به موها ببخشد ولی پس از هفتههای اول متوجه شکنندگی و از بین رفتن موهای طبیعیتان خواهید شد.
اگر یک بار این عمل را انجام داده باشید متوجه عوارض آن شده و بهتر است دیگر تکرار نکنید. اگر فرد دوباره کراتین را بر روی موهایش انجام دهد باعث شدید تر شدن عوارض آن میشود و پروسه درمان را طولانی تر و یا غیر قابل درمان میکند.
بهتر است کراتین را متوقف نمایید و از روشهای طبیعی یرای از بین بردن وزی مو استفاده نمایید و در این حین از وسایلی که وزی مو را تشدید میکند امتناع نمایید. رنگ موهای شیمیایی و استفاده از ابزار حرارتی را محدود نمایید و پس از کراتین از مکملها و محصولات ضد ریزش و تقویت کننده استفاده کنید.
عوارض کراتین مو
کراتین مو می تواند دارای عوارضی باشد:
مو خوره
مواد شیمیایی کراتین بر روی تارهای مو قرار داده میشوند و سپس توسط اتو مخصوص کراتین بر روی موها ثابت میشوند. حرارت اتو به قدری بالا است که موها مانند چوب خشک میشوند و خشکی مو زمینه ساز مو خوره و دو شاخه شدن و شکنندگی مو میشود. عدم وجود رطوبت ریزش مو را تا حد زیادی افزایش میدهد. ترکیب فرمالدئید و حرارت اتو موجب تولید یک سم در هوا شده و مشکلات تنفسی خطرناک را ایجاد خواهد کرد.
خشکی و شوره سر
مواد کراتین بعد از ۶ ماه از بین میروند اما باقی مانده این مواد همواره بر روی موهایتان باقی میمانند و اثر خودشان را بر روی موها میگذارند. کراتین و پوست سر همواره با هم در تماس بوده و از این جهت رسیدن رطوبت به کف سر را محدود میکنند و مانع از رسیدن مواد مغذی و رطوبت میشوند. این مسئله موها را زبر و شکننده میکند. خشکی پوست سر موجب افزایش شوره سر میشود و ممکن است همواره روی شانه یا دستهایتان شورههای آزار دهنده مشاهده نمایید.
واکنش به مواد شیمیایی
با قرار گرفتن پوست و چشم و سایر نقاط حساس بدن با مواد شیمیایی کراتین، برخی آلرژیها و حساسیتها در بدن پدیدار میشود. به همین دلیل آرایشگران مواد کراتین را با دو سانت فاصله از پوست سر به موها میمالند تا ریشه و پوست سر درگیر نشود. در این صورت هم مواد شیمیایی باز به پوست سر راه پیدا خواهند کرد و مواد شیمیایی سر دردها و سر گیجهها و حالت تهوعهای مزمن را به وجود میآورد.
درمان ریزش مو بعد از کراتین
برخی از اقداماتی که میتواند ریزش مو بعد از کراتین را درمان کند:
اگر پس از کراتین شدن موهای خود، ریزش آنها را مشاهده نمودید خونسردی خود را حفظ نمایید و به توصیههای زیر عمل نمایید.
نوشیدن آب فراوان و مصرف مواد غذایی دارای پروتئین. استفاده از شامپوهای تقویت کننده و رفتار ملایم با موها و در آخر مشورت با یک متخصص مو جهت درمان ریزش مو پس از کراتین موثر است.

درمان ریزش مو با مکملها
با استفاده از برخی مواد مغذی که در قالب قرصهای مکمل هستند میتوان تا حد زیادی ریزش مو را کاهش داد.
قرص بیوتین
از راه های درمان ریزش مو بعد از کراتین، استفاده از قرص بیوتین است. بیوتین یکی از ویتامینهای کمک کننده به تحریک رشد مو است و میتواند تا حد زیادی موهای فرد را پس از کراتین تقویت نماید. بیوتین با عنوان ب ۷ نیز معرفی میشود و هم قرص و هم آمپول این ویتامین موجود است. بیوتین رشد طبیعی مو را میسر میسازد و رشد فولیکول را افزایش میدهد. نازک شدن و شکنندگی مو میتواند به دلیل کمبود بیوتین نیز اتفاق بیافتد و مصرف این مکمل به بازیابی رشد مو کمک شایانی میکند.
قرص زینک
زینک یا همان روی جهت جلوگیری از ریزش مو بعد از کراتین بسیار موثر است و این ویتامین حاوی آنزیمهایی برای عملکرد فولیکول است. این ویتامین در پیشگیری و درمان ریزش مو ناشی از کراتین موثر است. زینک دارای آنزیمهای مفید برای عملکرد فولیکول است. زینک رشد مو را افزایش داده و استحکام آن را بیشتر خواهد داد. استرس و اضطراب ریزش مو را افزایش میدهد و هورمونها را تحت تاثیر قرار میدهد. زینک این هورمونها را تنظیم میکند و به پایداری سیستم بدنی کمک میکند.
یکی از مهم ترین دلایل عوارض در کراتین استفاده از مواد نا مرغوب و غیر استاندارد است. مواد تقلبی و غیر استاندارد، اثرات نا خوشایندی برای فرد ایجاد خواهند کرد و این در شرایطی است که برخی بانوان به دلیل صرفه جویی در مبلغ پرداختی به سالنهای ارزان قیمت میروند و از مواد ارزانتر که بی شک تقلبی و غیر استاندارد نیز هستند استفاده میکنند.
در کنار مواد نا مرغوب عملکرد ارایشگر نیز بسیار مهم است. یک ارایشگر بی تجربه و تازه کار نمیتواند عمکلرد حرفهای و موثری داشته باشد. به همین دلیل بهتر است که موهای خود را دست هر کسی نباید بسپرید.
از شامپو یا نرمکنندههای ملایم استفاده کنید
یکی از راههای درمان ریزش مو، شستن ملایم آنها در حمام است. بهتر است موهای کراتین شده با یک شامپوی ملایم شسته شوند تا هم آلودگی و شوره آن تمیز شود و هم آسیب کمتری به موها وارد شود. از شامپوهای سولفات دار پرهیز نمایید و سعی نمایید تا از شامپوهای فری سولفات استفاده نمایید. سولفات هم مواد کراتین را از بین میبرد و هم بافت موها را با مشکل مواجه میکند.
موهای خود را به صورت خیس شانه نزنید
هنگامی که موهایتان خیس است آن را شانه نزنید؛ زیرا شکننده میشود و امکان ریزش آن تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا میکند. از شانه زدن مو به صورت خیس پرهیز نمایید و اگر مجبور به این کار بودید از شانههای چوبی با دندانههای پهن استفاده نمایید.

رطوبت موهایتان را حفظ نمایید
موهای خشک دچار شکستگی بیشتری میشوند و موها آسیب بیشتری را متحمل میشوند. مرطوبیت موها از عوامل سالم بودن موها محسوب میشود و موهای براق میتوانند نشانه سلامتی موها باشند. به دنبال محصولاتی باشید که بتواند رطوبت لازم در مو را فراهم نماید. برخی شامپوها و نرم کنندهها قابلیت تامین رطوبت موها را دارند. روغنهای گیاهی مانند روغن ارگان و نارگیل نیز در حفظ رطوبت مو موثر است.
موها را سفت نکشید
کشیدن بیش از حد موها به حالت دم اسبی یا خشک کردن خشن موها با حوله و اتو کشی خشن و سریع باعث کشیدگی موها شده و آسیب جدی به آن وارد میکند.
پوست سر را با روغنهای مناسب موی سر تقویت کنید
یکی از روشهای تقویت کننده استفاده از روغنهای گیاهی جهت درمان خشکی و آسیب دیدگی مو است. با روغنهای گیاهی پوست سر خود را ماساژ دهید و بهترین روغنهای گیاهی به این منظور روغن اسطوخودوس و روغن کنجد است. استفاده از روغنهای درمانی فولیکول مو را تحریک میکنند و رشد مو را افزایش میدهند. روغنهای دیگر مانند کرچک و نارگیل و رزماری تاثیر محسوسی در رشد مو دارد و میتوان با این روغنها کف سر را به ارامی ماساژ داد. با ماساژ کف سر خون جریان پیدا کرده و رشد مو افزایش پیدا میکند.
استفاده از غذاهای دارای پروتئین و آهن
جهت درمان و پیشگیری از ریزش مو از مواد غذایی دارای آهن و پروتئین استفاده کنید مانند گوشت، سویا و تخم مرغ و ماهی. بخش گستردهای از موها از پروتئین تشکیل شده است و اگر بدن از کمبود پروتین رنج ببرد شکی نیست که موها نیز به صورت ضعیف شده ظاهر میشوند.
مصرف آهن
کمبود آهن ارتباط مستقیم با ریزش مو دارد و بهتر است جهت حفظ آهن کوتاهی نکنید و از مواد غذایی دارای آهن استفاده نمایید. مواد غذایی دارای آهن عبارت است از جگر و اسفناج و لوبیا و گوشت قرمز و خرما.
مصرف ویتامین E
ویتامین ای در حفظ سلامت و ضخامت مو نقش موثر دارد و مانع از اسیب به موها میشود و نقش اکسیژن رسان را دارد. ویتامین ای دارای آنتی اکسیدانهایی است که با رادیکالهای ازاد مقابله میکنند و اثرات مخرب و اسیب زا این رادیکالها را خنثی میسازد. ویتامین ای از پوسته شدن کف سر جلوگیری کرده و تا حد زیادی از ریزش مو جلوگیری میکند.
نوشیدن آب زیاد بعد از کراتین
یک چهارم مو از آب تشکیل شده و اگر خواهان موهای سالم هستید باید رطوبت آن را حفظ نمایید و این رطوبت میتواند با نوشیدن آب زیاد تامین شود. نوشیدن آب کافی در طول روز میتواند تا حد زیادی موهای شما را سالم نگه دارد. با نوشیدن آب هم از شر بیماریهای بدنی راحت خواهید شد و هم موهای پر پشت و سالمی خواهید داشت.
استرسهای روزمره را از خودتان دور کنید
ارتباط مستقیم استرس با ریزش مو به اثبات رسیده و اضطراب و استرس ریزش مو را تشدید میکند. سعی کنید تا حد امکان استرس و اضطراب روزانه را از خودتان دور نمایید. فعالیت بدنی و ورزش میتواند استرسهای شما را کاهش دهد و هورمونهای شما را تنظیم نماید.
به داروهای مصرفی خود توجه نمایید
داروهای مصرفی خود را بررسی نمایید. برخی از داروها اثرات مخرب بر رشد مو میگذارد و دارای موادی آسیب زا است. بهتر است قبل از مصرف هر دارویی از عوارض آن مطلع شوید و با پزشک خود در رابطه با داروی مصرفی مشورت نمایید.
سخن اخر
کراتین روشی جالب و رایج است که در کمترین زمان موهای وز و پرحجم شما را مرتب و صاف میکند. اما هر روش زیبایی که با استفاده از مواد شیمیایی انجام گیرد میتواند تاثیرات سو نیز داشته باشد. با توجه به توصیههای این مقاله میتوانید به راحتی با تاثیرات سو این اقدام زیبایی مقاله نمایید.
شما می توانید با مراجعه به بهترین سالن زیبایی در شهریار، گیوا، زیر نظر بهترین متخصصان، موهای خود را کراتینه کنید. برای اطلاع بیشتر با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید